Държавите с най-скъпи национални брандове

Държавите с най-скъпи национални брандове

Държавата като бранд – има и такава класация и то, редовно поддържана от британската компания Brand Finance. За пореден път, начело в огласения преди седмица актуален рейтинг, начело е САЩ. На втора позиция е Китай, но с доста голяма разлика от лидера в списъка. Брандът САЩ е оценен в тазгодишната класация на $19,7 трлн. Оценката включва най-различни показатели, сред които БВП, инвестиционна привлекателност, бизнес климат и др. Освен важните макроикономически показатели, авторите на класацията отчитат при съставянето на оценката обема на пазарни продажби на продукция с марката Made in USA, а също и наличието на компании, които сами по себе си са ценни брандове като Disney, Apple, Coca-Cola. Китай, вторият по стойност национален бранд в света, е изгубил за година 1% от цената си и сега струва $6,31 трлн. според класацията. За сравнение, година по-рано стойността на бранда „Китай” е била оценена на $6,35 трлн. Отстъплението се обяснява от авторите на рейтинга със забавянето на икономиката на страната и с поевтиняването на суровините на световните пазари. Поевтиняването на суровините обаче е ударило най-вече износители като Канади и Австралия. И съответно, техните брандове също са се понижили като стойност с 8% и 10%. Но все още са в Топ-10 – Канада, на 8-о място, Австралия – на 10-то.
  Първата петица, освен САЩ и Китай оформят още: (3). Германия, оценена на $4,17 трлн., и спад от 4% в сравнение с миналата година (4). Великобритания ($3,01 трлн, и ръст от 6%)  (5). Япония ($2,54 трлн. и нарастване на стойността с 3%). Шеста е Франция с поскъпване на националния бранд от 4%, оценен вече на $2,158 трлн. Най-впечатляващ ръст сред страните в първата десетка демонстрира Индия с +32%, която заема 7-ма позиция в тазгодишния рейтинг със стойност на бранда $2,14 трлн. Тя изпреварва Канада и Италия, която е на 9-а позиция с ръст от 12% на стойността на националния бранд, който в цифрово изражение е изчислен на $1,445 трлн. От Топ-10 е изпаднала Бразилия, която е минала на 11 позиция заради обезценяване със 17% в сравнение с миналата година. Стойността й според тазгодишната класация е $1,17 трлн. Цената на бранда Бразилия също е пострадала от поевтиняването на суровините, но допълнителни негативни ефекти в посока надолу са също разразилият се корупционен скандал с участието на високопоставени политици, рецесията и загубата на 500 хил. работни места в първото полугодие на 2015 година, посочват авторите на класацията. Сега Бразилия възлага надежди на предстоящата догодина в Рио де Жанейро Олимпиада за възстановяване на репутацията си като бранд на световната арена. Къде сме ние? От общо 100 държави, включени в класацията, България е на 64-място, но бележи доста добър ръст на стойността на националния бранд в тазгодишната класация с 12%, който вдига оценката на стойността му на $50 млрд. За сравнение, миналата година националният ни бранд е струвал $ 45 млрд. Най-силен срив за година е претърпяла Украйна. Стойността на украинския бранд е пропаднала с максимални темпове сред всички страни в света с 45% до $44 млрд. Най-стремителен ръст е отбелязала Иран: стойността на бранда се е изстреляла с цели 59% до $159 млрд. на фона на успешните преговори по ядрената програма на страната и перспективите за отмяната на ембаргото. Това, съответно издига националния бранд на Иран до 46-а позиция в новата класация.


Източник: www.manager.bg
 

Присъединете се към екипа на BeShared!

Кандидатствайте за работа в BeShared!

Избери позиция

Лична информация за връзка

CV & Портфолио

Кандидатствай

 
Продължи

www.beshared.bg

CV/Портфолио *

Имате ли актуална автобиография? Качете го тук.
Предишен

www.beshared.bg

Благодарим за вниманието!

Затвори

www.beshared.bg

Ние сме партньорът на вашия успех

Изпратете своето запитване, коментар или препоръка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 24 часа.
Вашето мнение е важно за нас.

www.beshared.bg

Този сайт използва "бисквитки" с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече в нашите Общи условия. Разбирам