Как да запазваме хладнокръвие в напрегнати моменти

Как да запазваме хладнокръвие в напрегнати моменти

Бизнес успехът често върви ръка за ръка с истории за оцеляване в трудни ситуации, от които организацията е излязла по-силна. Разкази за това как други са се върнали от ръба на провала и са постигнали величие, подхранват мотивацията на тези, които се намират в затруднение. Вдъхновението е жизненоважно, но същото важи и за плана. Предлагаме ви 4 ключови стъпки за това, как да водите в мрачни времена.
  Бъдете хладнокръвни Следната фраза се използва често, когато става въпрос за лидерство: Екипът се движи със скоростта на водача. Несъмнено, поведението на лидера оказва огромно влияние. Когато организацията ви гребе в бурни води, екипът повече от всякога се нуждае от фокус. Водачите, които проявяват признаци на паника или страх, не могат да поведат групата в правилната посока. Хората ви трябва да са спокойни и концентрирани. Изключително важно е да демонстрирате увереност и хладнокръвност пред екипа си, независимо от емоциите, които бушуват във вените ви. Отклонете вниманието от страха и го насочете към задачата да преобразите бизнеса.
  Бъдете напълно искрени и открити с екипа си Лидерът, който се намира в състояние на отрицание, няма да спечели подкрепата и лоялността на хората си. Групата ще започне да подшушва и да се разпада. Поддържайте сплотеността на служителите, когато компанията е изправена пред предизвикателства. Ако в организацията работят правилните хора, те ще се обединят и ще помогнат да преодолеете препятствията. Те разполагат с идеи, които могат да са от полза, но ще ги споделят с вас само, ако им обясните подробно каква е ситуацията. Ключът е да не бъдете прекалено безразсъдни в прозрачността си, но брилянтни. Не споделяйте тревогите си само за да ви олекне – това не помага никому. Истинският лидер трябва да насочи концентрацията и усилията на хората си към елиминирането на проблема.
  Нарисувайте вдъхновяваща визия Екипът се нуждае от сплотяваща мисия - особено когато е изправен пред трудности. Обединеният екип преодолява препятствията, а отчаяният се разпада. Добрите лидери рисуват за хората си визия, която след това превръщат в стратегия за завръщане на върха. С напредването на плана е важно да признавате стъпките в правилната посока, независимо колко малки са те. Екипът ви ще започне да вижда светлината от другата страна на тунела и да набира инерция. Никога не подценявайте способността на вдъхновения отбор да постига велики неща, когато има пред себе си ясна визия.
  Преминете от отбранителен в действен режим Когато бизнесът е опрян в стената, противодействието лесно може да вземе превес. Несъмнено не разполагате с много време за действие. Независимо колко необходима е отбранителната позиция в краткосрочен план, колкото по-бързо върнете екипа си към действен режим, толкова по-добри ще са дългосрочните решения. Играйте в защита точно толкова, колкото е нужно, и нито минута повече. Няма значение дали става въпрос за компания или отдел – на хоризонта винаги се появяват трудности. Те са неразривна част от бизнеса и живота. Борете се с желанието да се самосъжалявате, да вините околните или да играете на „Ами ако...“. Нямате време за това. Екипът ви се нуждае от вас повече от всякога. Концентрирайте се и помнете, че най-добрите отбори се връщат от ръба много по-силни.
  Марти Фукуда, главен оперативен директор на N2 Publishing, за Entrepreneur.com
Източник: www.manager.bg 
 

Присъединете се към екипа на BeShared!

Кандидатствайте за работа в BeShared!

Избери позиция

Лична информация за връзка

CV & Портфолио

Кандидатствай

 
Продължи

www.beshared.bg

CV/Портфолио *

Имате ли актуална автобиография? Качете го тук.
Предишен

www.beshared.bg

Благодарим за вниманието!

Затвори

www.beshared.bg

Ние сме партньорът на вашия успех

Изпратете своето запитване, коментар или препоръка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 24 часа.
Вашето мнение е важно за нас.

www.beshared.bg

Този сайт използва "бисквитки" с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече в нашите Общи условия. Разбирам