Как да създаваме доверие чрез езика на тялото

Как да създаваме доверие чрез езика на тялото

Едно нещо е нужно, за да се разбираме помежду си и да успеем: доверието. То е неотменима съставка от успеха на всяка продажба на търговец или презентация на маркетолог.  В бизнеса се опитваме да накараме хората да ни се доверяват, въпреки че това не е лесно. За щастие има някои стъпки, които можем да предприемем за по-добри резултати. Ето 5 тайни от езика на тялото, с които ще печелите повече доверие сред хората:
  Контакт с очите Първото важно нещо, когато градите доверие, е да гледате хората в очите. Това е едно от нещата, които подсъзнателно забелязваме, когато се запознаем с някой - било то търговец в магазин или клиент, на когото се опитваме да отправим оферта. Някога опитвали ли сте да говорите с човек, който постоянно се върти и оглежда в различни посоки? Това демонстрира липса на интерес, разсейване и дори непочтеност. Когато говорите, поддържайте добър и стабилен контакт с очите.
  Стойте изправени Каквато и лидерска позиция да търсите, задайте си следния въпрос: "Раменете ми изправени ли са?". Вашата стойка издава повече, отколкото сте предполагали. Прегърбената позиция и отпуснатите рамене показват липса на самоувереност или усърдност. Ако искате другите да ви възприемат като способни, изправете раменете.
  Отворете обятия Стане ли дума за ръцете, запомнете да ги държите отворени. Ако са сковани или поставени зад гърба ви, изглеждате претенциозно. Ако пък ги скръстите пред гърдите си, може да се сторите заплашителни. Ако все пак трябва да ги скръстите, нека да е в свободна поза. Така ще изглеждате по-отворени и хората ще имат основание да ви вярват.
  Контролирайте ръцете Често хората просто не знаят какво да правят с ръцете си. Гризенето на нокти и чупенето на пръсти са външни белези на крайна изнервeност и тревога. Избягвайте да гo правите. Най-добре дръжте ръцете пред себе си и жестикулирайте или ги оставете в удобна позиция. Друго нещо, за което е хубаво да помислите, е ръкостискането. То трябва да е силно, но не болезнено. Винаги гледайте другия човек в очите, докато го правите. Моментен контакт с очите и една усмивка ще направят чудеса за изграждане на доверие.
  Бъдете като огледало Вероятно единственият най-добър начин да създадете доверие е, ако другият човек знае, че разбирате какво се опитва да ви каже. Докато го изслушвате, опитайте да повторите жестовете му, сякаш сте негово огледало. Например, кимайте в знак на съгласие, усмихнете се, когато сподели хубави новини и се намръщете, като сподели лоши. Уверете се, че сте съпричастни и слушате с интерес. Освен, че ще научите нещо от другите и ще проявите уважение, ще покажете, че сте искрен човек, на когото може да се вярва.


Източник: www.manager.bg
 

Присъединете се към екипа на BeShared!

Кандидатствайте за работа в BeShared!

Избери позиция

Лична информация за връзка

CV & Портфолио

Кандидатствай

 
Продължи

www.beshared.bg

CV/Портфолио *

Имате ли актуална автобиография? Качете го тук.
Предишен

www.beshared.bg

Благодарим за вниманието!

Затвори

www.beshared.bg

Ние сме партньорът на вашия успех

Изпратете своето запитване, коментар или препоръка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 24 часа.
Вашето мнение е важно за нас.

www.beshared.bg

Този сайт използва "бисквитки" с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече в нашите Общи условия. Разбирам