5 съвета за общуване, които гарантират, че ще бъдете запомнени

5 съвета за общуване, които гарантират, че ще бъдете запомнени

Средностатистическият човек губи способността си да се концентрира след 8 секунди (по-бързо отколкото златна рибка). Затова ако искаме да бъдем запомнени от събеседниците си, трябва да положим доста усилия. За да ни помогне да се преборим с това предизвикателство за по-малко от 30 секунди, екипът на Business Insider ни предлага следните 5 съвета:
  1. Използвайте „свързваща история“. Когато някой ви попита с какво се занимавате, не отговаряйте само с „Казвам се Х и съм [професия].” Използвайте така наречената „свързваща история“, която „дава поглед върху истинската ви същност“, съветва Аманда Мако, консултант по стратегическа комуникация за Entrepreneur. Раздавали сте флаери като дете? Свържете тази дейност с желанието си да станете предприемач.
  2. Зарежете жаргона Трябва да познавате публиката си. Ако не говорите с човек от вашия бранш, който познава работата ви като петте си пръста, избягвайте техничарските и специфични за индустрията термини. Така казаното от вас ще бъде разбираемо и ще се запечата в ума на събеседника ви.
  3. Вмъкнете анекдот Според проучване на Stanford University, статистическите данни, сами по себе си, биват запомнени в едва 5-10% от случаите. Когато обаче ги комбинирате с анекдоти, този процент скача до 65-70%.
  4. Изтъкнете общото помежду ви Замислете се какво обикновено помните, след като сте провели разговор с непознат („Учили сме в същия университет“ или „Оказва се, че живеем в същия квартал“). Причината е, че общите фактори ни сближават – затова са и лесни за запомняне. Ако по време на диалога разберете, че със събеседника си споделяте нещо – интерес към телевизионен сериал или приятел в социалните мрежи (без да ставате прекалено зловещи), – просто кажете.
  5. Правете комплименти Просто и ясно – хората помнят начина, по който сте ги накарали да се чувстват. Гарантирайте топлите чувства чрез истински, искрени комплименти (ако сте прочути с бохемското си облекло, може би не е добра идея да правите комплименти за обеци или жилетки – няма да ви повярват). Целете се към професионалните похвали – чудесна презентация, информативен коментар по време на съвещанието... схващате идеята.


Източник: www.manager.bg 
 

Присъединете се към екипа на BeShared!

Кандидатствайте за работа в BeShared!

Избери позиция

Лична информация за връзка

CV & Портфолио

Кандидатствай

 
Продължи

www.beshared.bg

CV/Портфолио *

Имате ли актуална автобиография? Качете го тук.
Предишен

www.beshared.bg

Благодарим за вниманието!

Затвори

www.beshared.bg

Ние сме партньорът на вашия успех

Изпратете своето запитване, коментар или препоръка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 24 часа.
Вашето мнение е важно за нас.

www.beshared.bg

Този сайт използва "бисквитки" с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече в нашите Общи условия. Разбирам