Топ 10 на книгите за маркетинг на всички времена

Топ 10 на книгите за маркетинг на всички времена

Как технологиите промениха стратегията и тактиката на маркетинга? Как се измениха през десетилетията природата на потребление и груповото поведение в обществата? На тези въпроси отговарят най-добрите книги за маркетинг на всички времена. Не една класация на маркетинг бестселъри е била съставяне. Огромен брой автори са предлагали своите препоръки за най-добри четива по темата. Някои заглавия на маркетинг книги неизменно присъстват във всички списъци. Други са изненада за мнозина, но решителен личен избор на автора, който ги посочва за важни. Джефри Джеймс – име от редиците на американското списание Inc. – представи своя селекция. Топ 10 на маркетинг книгите на всички времена, полезни за четене открай време до днес, според него изглежда така: 10. „Да прекосиш пропастта“ на Джефри Мур ("Crossing the Chasm").Определя разликата между „иноватори“ и „мудни хора“. 9. “Животът на Пи Ти Барнъм“, писана от самия него ("The Life of PT Barnum"). Истински безсмъртен шедьовър в областта на личния брандинг. 8. „Да продаваш невидимото“ на Хари Бекуит ("Selling the Invisible"). Авторът твърди, че ключовият момент в икономическата трансформация в Европа и САЩ в последните 50 години от производствено ориентирана икономика към икономика на услугите се състои в способността ни да градим силни връзки с хората, с които работим. 7. „Влиянието“ на д-р Робърт Чалдини ("Influence"). Обяснява психологията на убеждаването, защо хората казват „Да“ на търговски предложения и как можем да ги накараме да го сторят. 6. „Позициониране. Битката за ума ви“ на Ал Рийс и Джак Траут ("Positioning. The Battle for your mind"). Класика, която помага на читателя да открие как продуктът или компанията му се вписват в по-голямата картина на пазара и сред конкуренцията.

5.„Биология на купуването“ на Мартин Линдстром ("Buy-ology"). Науката на неврологията се свързва с маркетинга, за да покаже как може да се въздейства върху потребителите на подсъзнателно ниво. 4. „Маркетинг на позволението“ на Сет Годин("Permission Marketing").Авторът преобръща с главата надолу десетилетната концепция за невъзможността да избягаме от маркетинг съобщенията, подчертавайки, че съвременните хора не желаят да получават повече от тях. 3.„Герила маркетинг“ на Джей Конрад Левинсън ("Guerilla Marketing"). Тази книга обяснява защо вече не е необходимо да похарчим огромна сума, за да се сдобием с публичност. 2. „Дългата опашка: Защо бъдещето на бизнеса е в продаването по малко от повече“ на Крис Андерсън ("The Long Tail"). 20 век бе доминиран от продукти, а 21 – от нишови продукти. 1. „Изключителни заблуди на народа и лудостта на тълпите“ на британския журналист Чарлз Маккей от 1841 г. ("Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds"). В общ план маркетингът означава разбирането на групи от хора и как мислят те. Въпреки че развитието на технологиите измени света неимоверно през вековете, още през 19 век Чарлз Маккей успява да хване изумително добре най-важните черти на психологията на груповото мислене. Той обяснява модата да се фокусираме върху една тема или обект, придобил широка известност, и говори за глупавите постъпки, които правим, свързани с всичко това. Наблюденията му остават валидни и днес.

Източник:сп.Мениджър

Присъединете се към екипа на BeShared!

Кандидатствайте за работа в BeShared!

Избери позиция

Лична информация за връзка

CV & Портфолио

Кандидатствай

 
Продължи

www.beshared.bg

CV/Портфолио *

Имате ли актуална автобиография? Качете го тук.
Предишен

www.beshared.bg

Благодарим за вниманието!

Затвори

www.beshared.bg

Ние сме партньорът на вашия успех

Изпратете своето запитване, коментар или препоръка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 24 часа.
Вашето мнение е важно за нас.

www.beshared.bg

Този сайт използва "бисквитки" с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече в нашите Общи условия. Разбирам