7 погрешни начина на мислене, които ни пречат да бъдем господари на съдбата си

7 погрешни начина на мислене, които ни пречат да бъдем господари на съдбата си

"Нехая, че е тесен пътят стар или че свитъкът изписан е с беда: на своята съдба съм господар, защото аз владея своята душа." Това се казва в края на поемата "Непобедим" на Улям Ърнест Хенли – любим стих на Нелсън Мандела, с който южноафриканският лидер поддържал духа си бодър по време на 27-те години, прекарани в затвора. Стиховете припомня блогърът Марк Черноф, който често посвещава времето си на това да пише ценни размисли за живота и щастието в marcandangel.com. В последния си материал в блога, който носи неговото име и това на съпругата му Ейнджъл, той разказва, че работи с организация в САЩ, в която се срещат предприемачи и търсачи на свобода и щастие на име The Shrink for Entrepreneurs. Това са хора, които „маршируват под ритъма на собствени барабани” и са измислили находчиви стратегии, за да ръководят съдбата си. „Дори да не управлявате собствен бизнес (все още), може да възприемете предприемаческото мислене, за да станете по-целеустремени, по-фокусирани, щастливи и свободни от нежелани задръжки”, съветва читателите си Марк. Той изброява 7 погрешни начина на мислене, които не забелязваме в ежедневието, но които ни пречат да бъдем господари на съдбата си. Ето кои са те. 1. Да пренебрегваме това, което можем да контролираме. Огромна свобода и сила ще ви връхлетят в минутата, когато видите себе си като „причината” в уравнението „причина”=”следствие”, казва Марк. Мислите и поведението ни създават нашата реалност. Всяко наше действие (или бездействие) има значение. Щом управляваме мислите си, значи ръководим действията си и резултатите от тях – всичко, което ни се случва. Разбира се, понякога ни се случват неща, които са извън нашия контрол, но ако се потопим в тях, вместо да вървим насреща, ще видим, че така ще извлечем най-добрите възможни резултати за себе си. С други думи, не е най-важно какво ни се случва, а как реагираме спрямо него. Обектите и събитията в живота ни сами по себе си не са стресиращи. Те стават такива, когато ние ги възприемем като източници на стрес. 2. Да се тревожим за това, което не можем да контролираме. Можем да контролираме доста неща в живота си, но понякога да открием същинската свобода може да означава просто да се научим да приемаме. Да приемаме нещата, които абсолютно не можем да променим. Или да разберем кое е това, което ни спира да се развиваме отвътре и да изградим живота, който желаем. 3. Да вярваме в нечия чужда дефиниция за успех. Психологическите корени на почти цялото нещастие, което изпитваме, произхождат от нуждата за външно потвърждение. Тя възниква, когато се опитваме да измерваме себе си на базата на мнението на другите. Не е важно какво мислят другите, а какво ние самите мислим за себе си. Това означава да бъдеш „господар на съдбата си”.
  4. Да смятаме, че трябва да приемем всичко такова, каквото е. Най-успешните предприемачи имат една обща черта – те знаят какво не искат и не го искат под никаква форма, дори някой да им налага това.   5. Да се отказваме, щом играта загрубее. Животът дава най-страхотните награди на тези, които показват непресъхваща отдаденост на идеята да продължават напред. Да тласкат нещата напред, дори съпротивлението да се засилва. 6. Да приемаме себе си и живота на други хора твърде несериозно. Някога срещали ли сте човек, който изглежда толкова стегнат и сериозен, че сякаш ще се пръсне? Вероятно да. Има много хора, които при най-малката несполука изпадат в дълбока тревога. Не бъдете като тях. Няколко неща в живота имат значение – личната свобода, личната сигурност и сигурността на близките. По-голямата част от обстоятелствата в живота, особено проблемите, изтичат в потока му и се оказват накрая незначителни в големите схеми, с които са се устроили нещата и които някак са се подредили, докато ние сме насочвали цялото си внимание и енергия към дребни детайли. 7. Да влагаме времето си в приятелства, които не ни издигат. Открийте хора, които истински ви разбират. Може да сте капитан на собствения си кораб, но това не означава, че морето трябва да бъде самотно място. Почти невъзможно е човек да успее и да открие свободата и щастието, ако е изолиран. Най-добрите предприемачи в бизнеса и живота винаги се обграждат с правилните хора. Вместо да прекарват времето си в компанията на някакви личности, просто защото тези личности живеят в съседната къща или работят в същия офис, те се оглеждат за приятели, с които ги свързва на по-дълбоко ниво една и съща идеология. Една и съща житейска философия. 

Източник:сп.Мениджър  

Присъединете се към екипа на BeShared!

Кандидатствайте за работа в BeShared!

Избери позиция

Лична информация за връзка

CV & Портфолио

Кандидатствай

 
Продължи

www.beshared.bg

CV/Портфолио *

Имате ли актуална автобиография? Качете го тук.
Предишен

www.beshared.bg

Благодарим за вниманието!

Затвори

www.beshared.bg

Ние сме партньорът на вашия успех

Изпратете своето запитване, коментар или препоръка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 24 часа.
Вашето мнение е важно за нас.

www.beshared.bg

Този сайт използва "бисквитки" с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече в нашите Общи условия. Разбирам