Facebook подобрява съдържанието в новинарския поток

Facebook подобрява съдържанието в новинарския поток

Всеки, който рекламира в социалната мрежа, се оплаква, че Facebook променя своя алгоритъм в посока да намали естествения обхват на публикациите. Това всъщност може да изиграе добра роля за страниците, тъй като подобрява преживяването на потребителите, показвайки им съдържанието, от което се интересуват най-много. Ако наскоро сте получили запитване от Facebook какво бихте искали да виждате в новинарския си поток, трябва да знаете, че това е част от стремежа на компанията да подобрява съдържанието, което предоставя на своите потребители.
Facebook обяви, че ще използва "качествена обратна връзка" от своите потребители, за да им предоставя повече интересно за тях съдържание.
Алгоритъмът на Facebook досега работеше на принципа да следи върху какво кликат потребителите, какво харесват, коментират и споделят, с оглед да им показва повече от този тип публикации и реклами. Но това се оказва не най-добрият начин да се оценяват интересите и предпочитанията на потребителите. Именно заради това компанията предприема нова стратегия, която включва допитване до потребителите и търсене на тяхната обратна връзка - как те биха оценили своето преживяване в мрежата и какво съдържание биха искали да виждат повече.
Резултатите от тези анкети ще определят вече в голяма степен какво ще виждат потребителите в своите новинарски потоци. Инженерите, работещи по подобрението, Ченг Занг и Си Чен споделят:
"Като част от нашите постоянни усилия да подобряваме новинарския поток, ние се допитваме до хиляди фейсбук потребители всеки ден, за да разберем как те оценяват своето преживяване в мрежата и да ни кажат как биха искали да подобрим съдържанието, което виждат, щом влязат в своите профили. Това е нашият "Панел за качествена обратна връзка." Молим хората да оценят всяко съдържание, което виждат, по скалата от 1 до 5, като питаме "Колко често искате да виждате подобно съдържание в своя News Feed?"
Ченг Занг и Си Чен обясняват също така, че новинарският поток ще започне да оценява възможността потребителя да иска да види дадена история в началото на потока и възможността да кликне върху нея, да я хареса, коментира или сподели. Така че съдържанието, което е оценено като по-вероятно да провокира действие, ще се ранкира по-високо в новинарския поток. 
Тук съвсем естествено се появява въпросът - как това ще се отрази на страниците?
Като цяло ефектът на тази промяна въру страницата зависи много от честотата и качеството на съдържанието, което се публикува, и от активността на аудиторията. Според това някои страници може да забележат по-съществен спад в естествения обхват, а  други - почти незабележим. Ако определено съдържание е оценено от потребителите като нежелано, то неговият естествен обхват ще намалее значително.  
От социалната мрежа предупреждават, че администраторите на страници трябва да се въздържат от това да агитират феновете си да харесват и споделят съдържанието, защото това може да има само краткотраен ефект. Това, което и ние ви съветваме, е да разчитате на качествено съдържание, да анализирате какво харесват вашите фенове и да им предоставяте повече интересно и атрактивно за тях съдържание. 

Source: www.wersm.com
 

Присъединете се към екипа на BeShared!

Кандидатствайте за работа в BeShared!

Избери позиция

Лична информация за връзка

CV & Портфолио

Кандидатствай

 
Продължи

www.beshared.bg

CV/Портфолио *

Имате ли актуална автобиография? Качете го тук.
Предишен

www.beshared.bg

Благодарим за вниманието!

Затвори

www.beshared.bg

Ние сме партньорът на вашия успех

Изпратете своето запитване, коментар или препоръка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 24 часа.
Вашето мнение е важно за нас.

www.beshared.bg

Този сайт използва "бисквитки" с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече в нашите Общи условия. Разбирам