Правила за ефективно представяне на бизнес идеи от Facebook

Правила за ефективно представяне на бизнес идеи от Facebook

Кой е най-работещият начин да се организират срещи за обсъждане на творчески идеи и иновативни концепции за продукти с цел развитие на бизнеса?
По този въпрос разсъждава Танър Кристенсен - продуктов дизайнер на Facebook в Сан Франциско. Той споделя част от приетите правила в тази насока в рамките на работата на социалната мрежа. Прави го в публикация в сайта Medium. В нея изброява препоръките за действие преди бизнес заседания, следвани от екипите на Facebook, за да се получават възможно най-добри резултати след вътрешнофирмените срещи. Ето какво гласят част от тези насоки:

Поставете ясни роли на участниците в срещата.
За да има успешна критика на идеята, която ще бъде представена, е решаващо да бъдат ясни трите основни роли във всяко заседание. Тези роли са следните: на презентиращия идеята, на публиката и на водещ на събитието. На презентиращия трябва да се дадат 30 минути. В рамките на тези 30 минути той трябва да опише проблем и след това да предложи решение. Ролята на публиката е да разбере проблема, за който той говори, и да зададе във връзка с този проблем много въпроси. Ролята на водещия е да организира сесията и да поддържа ред, в който говоренето се придържа към темата на събирането. 
Уверете се, че всички присъстващи разбират проблема и се съгласяват, че го има.
Преди презентиращият да предложи решение е много важно той да бъде сигурен, че хората от аудиторията разбират проблема и са съгласни, че има нужда този проблем да бъде решен. Това може да стане, като се изрекат ясно областите, в които се фокусира разговорът, както и областите, които са излишни в дискусията. Предствящият идеята си по този начин ще получи много по-продуктивна обратна връзка, след като представи предложението си за решение. 
Представящият идеята трябва да обръща внимание на обратната връзка, не на критиката. 
От решаваща важност е да се прави разграничение между полезните коментари и неконструктивната критика. За да направи публиката ценна своята критика, се препоръчва тя да започне с положителни изказвания за предложеното, да спомене какво е харесала в разказаното за решението на проблема и след това да изложи съмненията си кое ѝ се струва недостатък. Като го прави, презентиращият човек ще отговори с интелигентно обосноваване защо предлага така, вместо да започне да се държи отбранително. 

Източник: www.manager.bg 
 

Присъединете се към екипа на BeShared!

Кандидатствайте за работа в BeShared!

Избери позиция

Лична информация за връзка

CV & Портфолио

Кандидатствай

 
Продължи

www.beshared.bg

CV/Портфолио *

Имате ли актуална автобиография? Качете го тук.
Предишен

www.beshared.bg

Благодарим за вниманието!

Затвори

www.beshared.bg

Ние сме партньорът на вашия успех

Изпратете своето запитване, коментар или препоръка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 24 часа.
Вашето мнение е важно за нас.

www.beshared.bg

Този сайт използва "бисквитки" с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече в нашите Общи условия. Разбирам