Усмихнат, Ядосан и Намръщен в продуктовия дизайн на колите

Усмихнат, Ядосан и Намръщен в продуктовия дизайн на колите

Погледнете картинката вдясно. Това е автомобил Toyota Prius, заснет от позицията на човек, застанал директно пред него. Какво мислите? Вероятно на мнозина от вас би се сторило, че колата сякаш има физиономия и ви наблюдава? Или поне, че тази кола има някак различен вид и излъчване, в сравнение с други модели на останалите марки. Твърде различна е от черния, луксозен Maybach Exelero например, чиято предна част изглежда според много хора малко намръщена и разгневена. Ако имате чувството, че Toyota Prius ви гледа някак приятелски и усмихнато, а други коли ви се мръщят, не сте само вие, успокояват авторите в LiveScience.com. Хората по природа са склонни да виждат лица и черти на физиономии в колите. Маркетингът и продуктовият дизайн умишлено се заиграват с това. Изработват се и след това се предлагат на пазара различни стоки, в които потенциалните клиенти ще разпознаят някаква физиономия. Купувачите персонифицират колите, посочи европейско проучване. Според него хората предпочитат колите да бъдат най-вече „с доминиращ вид, мускулести/силни и малко разгневени“, за да ги купят. От EFS Consulting Vienna направиха изследване по темата през 2012 г. и установявиха, че колкото по-ядосана изглежда една кола, толкова повече я искаме. Привличат ни автомобили, излъчващи сила. Всичко това има отношение към производството и продуктовия дизайн, не само на колите. Изследването почива на разбирането, че хората виждат лица и човешки характеристики във всичко – не само в продуктите, но дори в резенчетата чипс или в облаците. Този феномен се нарича пареидолия. Учените го изследват и опитват да обяснят какво точно се случва в човешкия мозък, за да виждаме лица в неодушевените предмети. Техните заключения ще помогнат на автомобилните производители да правят коли с по-впечатляващ вид, които предизвикват подсъзнателен интерес сред купувачите. Американската докторантка Линда Мийслър представи преди години на конференция в Чикаго проучване, свързано с еволюционната теория. Според него хората изпитват симпатии и положителна емоционална реакция, когато съзират бебешки лица. Такива могат да бъдат разпознати докато те наблюдават предната част на някои автомобили. Ето защо са им симпатични част от ретро колите с 20% по-големи фарове, 20% по-малка решетка на предницата, с компактен или умален размер. Повечето от клиентите обаче не искат „сладка“ кола с бебешки вид (хората предпочитат автомобилите със сърдита, малко разгневена физиономия, готови сякаш да вдигнат скорост и прах след себе си). Има и купувачи, на които този вид модели се харесват. Въпреки това се смята, че тактиката със създаване на продукти с бебешки лица може да бъде полезна, не в автомобилите, а в производството на мобилни телефони.
Някои от автомобилните производители вече имат предвид силата на съзнанието. Един от най-страхотните аспекти на концепцията за автомобил BMW GINA залага точно на подсъзнателния ефект, пишат авторите в сайта csmonitor. Този проект за кола, погледнат отпред, прилича на разгневен робот, вторачил поглед в човека пред себе си с присвити очи. Продуктовият му дизайн е замислен така, че да отговаря на изискването за асоциация с разгневено лице, за да бъде пожелан от хората.
Източник:сп.Мениджър

Присъединете се към екипа на BeShared!

Кандидатствайте за работа в BeShared!

Избери позиция

Лична информация за връзка

CV & Портфолио

Кандидатствай

 
Продължи

www.beshared.bg

CV/Портфолио *

Имате ли актуална автобиография? Качете го тук.
Предишен

www.beshared.bg

Благодарим за вниманието!

Затвори

www.beshared.bg

Ние сме партньорът на вашия успех

Изпратете своето запитване, коментар или препоръка и ние ще се свържем с Вас в рамките на 24 часа.
Вашето мнение е важно за нас.

www.beshared.bg

Този сайт използва "бисквитки" с цел подобряване на ползваемостта. Можете да научите повече в нашите Общи условия. Разбирам